Отварянето на бутилка пенливо шампанско е задължителен ритуал при посрещането на Нова година

Традицията за празнична новогодишна наздравица с шампанско датира от преди 1500 години.
Родината на шампанското е Франция, региона Шампан.
Там в продължение на векове са били короновани различни крале, което се отпразнувало с шампанско. Но газираното вино е било просто обикновена напитка, докато известния монах Дом Периньон, не преоткрива истинския вкус на шампанското и започва да мисли как да го бутилира, за да се запази блясъкът му.
Луи XV постановява, че само шампанско може да се доставя в бутилки, а всички други вина трябва да бъдат транспортирани с бъчви. Смятало се е, че това е много полезна напитка, подходяща предимно за аристокрацията. От този момент, напитката е била задължителна на специални тържества като сватби, кръщенета и други.
От друга страна, празнуването на Нова година е възникнало като религиозен ритуал, свързан със слънцестоенето. И тъй като се е считало за голям празник, преминаващ от религиозен към светски, е трябвало да се отпразнува с напитка, която се асоциира с разкош и лукс.
Магическите мехурчета на напитката са се смятали за нещо изключително забавно и подходящо за празника.

СПОДЕЛИ