Стартира акция на Национална полиция за контрол над поведението на пешеходци и шофьори

   Засилен контрол над поведението на пешеходците и шофьорите въвежда Главна дирекция „Национална полиция”. Причината за акцията е увеличилият се брой пътни инциденти, с участието на пешеходци, от началото на годината до 31.05.14 г..
  
Загинали са 61 души, а ранените са общо 770, на територията на 12 области в страната, в следствие на такива произшествия. Сред основните причини за настъпването на инцидентите са: неправилното поведение на пешеходците на пътното платно; пресичането на неопределени за това места; неспазване на светлинните сигнали на светофарните уредби и други. В тази връзка, най- малко два пъти месечно, ще се провеждат специализирани полицейски акции, в цялата страна. Чрез тях ще се осъществява контрол върху поведението на пешеходците, като участници в движението. Полицейските операции ще се планират, след изготвяне на задълбочен анализ на пешеходния травматизъм в различните региони. Ще бъдат изведени и основните причини за инцидентите с участието на пешеходци и ще се определят потенциално опасните места. Контролът ще бъде насочен и към установяване на нарушения, извършвани от шофьори. Специално внимание ще бъде обърнато на превоза на деца и на задължителното използване на обезопасителни системи. Ще се следи още и за правоспособността на водачите, както и за техническото състояние на превозните средства. В контролната дейност е включен и преглед на състоянието на пътищата- настилките, маркировката, видимостта на пешеходните пътеки и други. При констатиране на проблеми ще бъдат изготвяни сигнални писма до стопаните на пътя за отстраняване на несъответствията.
  
Припомняме, че в Асеновград от началото на 2014 г. до края на месец май са глобени 8 пешеходци, които са нарушили правилата за движение по пътищата, като по вина на един от тях бе причинена и катастрофа.

СПОДЕЛИ