Стотици понесоха в лития иконата на Св. Богородица от асеноврадската църква „Св.Богородица Благовещение” към Бачковския манастир

Тази година Гергьовден съвпадна с големия християнски празник Преполовение.

Преполовение се числи към подвижните празници и се чества на 25-ия ден след Великден, когато времето до Петдесетница се преполовява. Затова се пада винаги в сряда, макар всяка година да е на различна дата.Според стародавна  традиция,на този ден Чудотворната икона на св.Богородица от асеновградския храм „Св.Богородица-Благовещение”отива  „на гости” в Бачковския манастир.Това става посредством литийно шествие,при което иконата се носи на ръце от вярващите.

      И днес,за пореден път, след Светата литургия,отслужена в храма „Св.Богородица-Благовещие” от Пловдивския митрополит Николай,Чудотворната икона на Божията майка беше понесена в лития.Шествието пое от божия храм с песнопения,предвождано от хоругви,знамена,конници,деца в народни носии и духов оркестър ,преминавайки  по централните улици на Асеновград.

След като премина покрай насъбралото се множество от хора на пл.”Акад.Н.Хайтов”,литийното шествие продължи към Бачковския  манастир,за да си дадат  там среща две Чудотворни икони на Св.Богородица-тази от Рибната църква   и нейната посестрима-иконата св.Богородица Бачковска .Събрани заедно двете икони ще измолят както  за асеновградчани,така и за  всички българи здраве и добри дни,вярват хората.

   В късния следобед,под звуците на камбаните на всички асеновградски храмове,иконата  на св.Богородица Умиление от църквата „Св.Богородица Благовещение” беше посрещната с вълнение от асеновградчани и върната в своя храм.  

СПОДЕЛИ