На 17-ти септември православната църква почита паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София. В едноименния параклис в Асеновград беше отслужена празнична служба от отец Йордан Георгиев. Параклисът е открит на днешния ден преди 17 години. Да отдадат почит на Светите мъченици в Божия храм дойдоха множество вярващи. Те запалиха свещи с вяра и надежда за здраве, любов и добри дни. След празничната литургия, отец Йордан отслужи водосвет за здраве и благополучие на всички.

София била благочестива християнка, която имала три дъщери с добродетелни имена – Вяра, Надежда и Любов. Майката възпитавала дъщерите си във вяра към Бога. Те открито изповядвали своята Христова вяра. Император Адриан научил за това и заповядал, жената и трите й дъщери да бъдат доведени при него. Той се опитал да ги убеди да се откажат от вярата си и да пренесат жертва в името на богинята Артемида. Те отказали и императорът заповядал да бъдат подложени на жестоки мъчения. Момичетата са били още малки – Вяра на 12 г., Надежда на 10 г. и Любов на 9 г. Те не издържали на изтезанията. С позволението на императора, тяхната майка София взема телата им и ги погребва. Три дни след смъртта на своите дъщери умира и София. Погребват я при децата й. В малък саркофаг в село Ешо, областта Елзас във Франция се пазят мощите на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка София.

По традиция днес на трапезата трябва да има прясна питка и грозде. Имен ден празнуват всички с имена Вяра, Надежда, Любов, София и техните производни. Честито на празнуващите. Пазете имената си чисти и бъдете здрави и благословени с добрини.