28 медала завоюваха СК „Хамон“ Асеновград от Националното първенство в Шумен

44-ма състезатели  от асеновградския клуб премериха сили и дух на двудневното Републиканско първенство, което се проведе миналия уикенд в зала Арена Шумен. На него се състезаваха 10, 12, 14-годишни, кадети и кадетки, юноши и девойки, мъже и жени, а спортното събитие бе и квалификация за Европейското по карате шинкиокушин в Орадея, Румъния.

Близо 300 бяха състезателите на републиканското по карате шинкиокушин, а срещите бяха на много високо техническо ниво, сподели за ТВ САТ КОМ Илхан Наимов, треньор в спортния клуб. Първенството бе много оспорвано, тъй като всички отбори бяха изключително добре подготвени, допълни той.

Илхан Наимов, треньор

„Доволна съм. След тази пауза, която имахме, смятам, че постигнахме най-големите си цели.“, сподели Веселина Чирпанлиева. Тя се класира на I-во място до 18 г. и на I-во при жените.

Веселина Чирпанлиева

„За мен състезанието мина много добре. Взех първото място и за най-техничен състезател. Това стана заради добрите тренировки благодарение на треньорите.“, каза Александра.

Александра

Атанас Иванов пък получи и приз за Най-добър дебют при мъжете. „Бях много изненадан. Не очаквах такава награда в края на състезанието според моето класиране. Очаквах просто поздравление за добрите битки, които успях да направя, но не и такава награда.“, обясни Атанас и допълни: „Първата битка винаги е най-трудната – тази, при която трябва да се пречупиш и да покажеш на какво си способен и какво си тренирал.“

Атанас Иванов

Принудителното затваряне на зали по време на изолацията не спря тренировките, каза той, всеки се подготвяше както може и провеждаше своята подготовка, поне силовата. Така че ако има желание, има и начин,  каза още Атанас.

Беше силно състезание. За пореден път доказахме, че сме най-добрите, след като и златото и среброто са в Асеновград, каза Венелина Симеонова.

Венелина Симеонова

Не по-малко успешно и вълнуващо бе състезанието и за най-малките каратисти. Доста хубаво беше, сподели Младен. „Състезавах се и се класирах на второ място. Най-трудната ми среща беше първата.”, каза още той.

Младен

„Трудничко беше.“, каза Роси, но избрах този спорт защото ходиш на състезания и показваш, че имаш дух, допълни още тя. А треньорите Илхан Наимов и Петко Чирпанлиев с гордост показаха спечелените купи и не без основание отчетоха ежегодно завишаващата се бройка купи и медали от първенствата, на които участват и печелят техите състезатели.

Роси

„Срещите бяха на много високо ниво, много добре технически изиграни. Слава богу имаше много малко фалове, много малко травми.”, сподели Илхан Наимов. Публиката, която се допускаше в залата „на порции“ според изискванията на министъра на младежта и спорта и министъра на здравеопазването, излизаше с овации, каза той. Бяха очаровани от всички състезатели. Публиката е изключително важна. Тя играе двоен ефект – веднъж подлага на стрес и натиск състезателите и още веднъж и съдийския апарат. От друга страна публиката играе социалната роля не само да стимулира и мотивира, но и да подкрепи състезателите, каза още Наимов.

Очакват ни и други състезания, но всичко е свързано със средства, обясни той. „Надявам се да успеем, ако не, ще се включим другата година.“.

Пред клуба се очертава също и състезание в Швейцария в края на октомври, на което от клуба се надяват да успеят да вземат участие, а на 19 декември е Международното първенство в Сибиу, Румъния.