ГЕРБ-СДС и ИТН не се разбраха за председателското място на 17 РИК

ЦИК ще реши кой да е председател на районната избирателна комисия за пловдивска област

Консултации между парламентарно представените политически сили и областния управител Ангел Стоев се проведоха в Пловдив. По време на тях бяха обсъдени председателските и зам.-председателските места за 16-та и 17-та РИК.

За председател на Районната избирателна комисия за Пловдив-град, т.е. за 16-та РИК, бе номиниран юристът Илиан Иванов, като предложението бе на коалиция ГЕРБ – СДС. Срещу него, както и срещу предложението на ДПС – Мурад Ферад, за секретар на комисията, нямаше възражения. Тук проблемни се оказаха местата за заместник-председатели, тъй като бяха номинирани трима, а разпоредбите на ЦИК казват, че те трябва да бъдат двама. От ИТН предложиха адвокат Ивайло Василев, от Демократична България-обединение – Димитър Згуров, а от БСП за България – Цеца Бресковска. Тъй като и трите партии не отстъпиха от предложенията си, решението ще бъде взето от Централната избирателна комисия.

Не бе постигнато съгласие и за председател на 17-та РИК, или за област Пловдив. От ИТН предложиха адвокат Кристиан Гьошев, а от ГЕРБ-СДС – адвокат Дарина Тодорова. И така двете политически сили не се разбраха, тъй като заявиха, че държат на председателското място. Ето защо и тук решението ще бъде взето от ЦИК. Колкото до зам.-председателите – ДПС предложи Ферад Мурад и тъй като нямаше друг кандидат, ЦИК трябва да определи втория заместник. БСП за България предложи Адвокат Ваня Костадинова, която бе председател на 17 РИК при миналите избори, за секретар и номинацията не бе оспорена.

Общо 17 членове ще имат двете комисии, разпределени на квотен принцип. ИТН ще бъдат представени от петима, ГЕРБ-СДС – от четирима, БСП за България – от трима, ДБ – обединение и ДПС имат по двама, а Изправи се! Мутри вън! – един.