Задържаха опасни телефонни измамници

Хулиганство, убийство, кражба и телесни повреди – това са само част от провиненията, за които е осъждан мъжът, заловен сега и за телефонна измама. Той е на 41 години и е задържан и за кражби, измама, изнасилване, държане на наркотични вещества, както и държане на боеприпаси без разрешително. Мъжът, заедно с 15-годишно момиче, са хванати като телефонни измамници след съвместни действия на служители от ГД „Национална полиция“ и техни колеги от областните дирекции на МВР в Стара Загора и Хасково. Действията са реализирани през вчерашния ден на територията на град Хасково, под прякото ръководство на прокуратурата.
Според информацията на МВР е установено, че двамата са съпричастни към телефонна измама, извършена същия ден в Стара Загора – от 86-годишна жена са взети голяма сума пари и златни накити. При извършените процесуално-следствени действия по време на задържането в двамата и в ползвания от тях автомобил са намерени и иззети  4800 лева и златните накити, инструменти за взломяване, мобилни телефони и СИМ-карти, както и други вещи, свързани с престъпната им дейност.
По-късно са събрани и данни, според които двамата са съпричастни и към други подобни престъпления, извършени на 8 юли в Хасково спрямо 77-годишна жена и на 5 август  в Провадия, спрямо 82-годишна жена. Престъпленията са извършени по познатата схема – под предлог съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници.
Става ясно, че в престъпната схема в Провадия, в ролята на куриер е използван възрастен мъж, който бил заплашен, че съпругата му ще бъде отвлечена – той взел парите от 82-годишната жертва и ги предал във Варна на задържаното момиче.
Изяснява се съпричастността на лицата и към други престъпления на територията на страната.
Действията по разследването продължават под надзора на Районната прокуратура в Стара Загора.