143 години от Освобождението на Пловдив

Паметникът на Капитан Бураго, сн. Община Пловдив

Тържественото  отбелязване на 143-та годишнина от Освобождението на Пловдив се състоя днес с поклонение пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина

С едноминутно мълчание пловдивчани, представители на областната и общинската управа и общественици. почетоха паметта на освободителя на Пловдив.

Сред гостите  бяха  Н.Пр. Анатолий Макаров – Извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в България, Сергей Черьомин – министър в Правителството на Москва и Началник на Департамент „Външноикономически и международни връзки“ на град Москва, представители на Посолството на Руската Федерация и Дома на Москва в София.

Във военната церемония, включваща полагане на венци и цветя, ще участват Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци, представители на комитет „Родолюбие“.

Слово по повод 143-ата годишнина от Освобождението на Пловдив от турско владичество произнесе директорът на Историческия музей Стефан Шивачев, който припомни подвига на капитан Александър Бураго.

Битката за Пловдив е последното от големите сражения в историята на Руско-турската война 1877 – 1878. Победата отваря пътя на руските войски към Беломорието и Одрин, към победния край на войната. На 14 януари дивизиите от отряда на ген. Гурко настъпват към Пловдив от север и запад. Срещу тях е последната боеспособна турска армия на Сюлейман паша. На 15 януари ген. Дандевил заема северната част на Пловдив – „Каршияка”, но е спрян от горящият мост на Марица и турските батареи по тепетата. Заедно с руските войски са и българите разузнавачи Георги Цариградски, Петър Гатев и още десетки безименни герои.

От щаба на руските войски, разположен на запад от Пловдив, наблюдават огромни пламъци и десетки огнени петна по тепетата. Чуват се глухи гърмежи, последвани от острия звън на камбаните по християнските църкви. Започва опожаряването на града. В тези часове чуждите консули правят опити да спасят един от най-красивите градове на Ориента. Тяхната намесата пред османските власти завършва с думите на турския валия на Пловдив: „По-добре да напуснете града, който вече е във властта на черкези и башибозуци”. Тогава френският вицеконсул Боасе осигурява оръжие за християните, които се организират в отряди за защита.

Съдбата отрежда мисията на освободител на Пловдив на капитан Александър Бураго, който с 63-ма драгуни навлиза в града от запад, използва изненадата и заема централната част. Заедно с въоръжените отряди от българи, кап. Бураго превзема железопътната станция и започва прочистването на кварталите от черкезите. В ранните часове на 16 януари 1878 г. ген. Гурко получава донесение, че Пловдив е освободен и по обяд е посрещнат от българското население на ул. „Съборна” под тържествения звън на камбаните по Трихълмието.

Турските войски бягат от Пловдив, но в своята злоба на победени воини извеждат от затвора „Ташкапия” 123 българи – участници в освободителното движение, за да ги избият в местността „Остромила”. Сред тях е големият родолюбец Душо Хаджидеков.

На 16 януари 1878 започва свободният летопис на Пловдив – най-големия български град, стопанско и духовно средище на българските земи. Българите в Пловдив показват своята политическа зрялост и поемат управлението на града.

На 18-ти януари и Асеновград ще отбележи тържествено своето освобождение от османска власт. По нов стил Освобождението на града се чества на 18-ти януари. Така идният понеделник пред паметника на ген. Виктор Дандевил ще бъде отбелязана 143-та годишнина от паметната дата.

А защо точно пред паметника на руския офицер – именно отрядът, под командването на Дандевил, участва в освобождаването на Асеновград. В знак на признателност до параклис „Света Неделя“ в града е издигнат паметника на военачалника, който е дело на асеновградския скулптор Коста Ламбрев.

Така и тази година, въпреки строгите противоепидемични мерки, честването на годишнината от освобождението на града ще се състои. То ще започне в 12 без 15 с концерт на Представителния духов оркестър на ВВС. Точно на обяд ще бъде самото поклонение пред паметника – асеновградски свещеници ще отслужат заупокойна панихида, слово ще произнесе Димо Чешмеджиев – доктор на историческите науки и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“, след което ще се пристъпи към поднасянето на венци и цветя.

И този път организатори на мероприятието са Община Асеновград, Архиерейското наместничество и Военното формирование в града.