17 телефонни измамници, действащи на територията на Пловдив, Карлово, Асеновград и Първомай, са задържани от началото на годината

  Само в рамките на 10 дни криминалисти на ОДМВР – Пловдив задържаха трима извършители на телефонни измами. Арестите са в резултат на акция, ръководена от Районна прокуратура – Пловдив, с участието и на служители от ГД “Национална полиция” и ОДМВР–Плевен. Самото разследване стартира на 23 юли, когато от възрастна пловдивчанка е поискана по телефона сума в размер на 2000 лева за получаване на колет от близки в чужбина. Мъж, използван за “муле” в измамната схема, се усъмнява в получените инструкции и незабавно сигнализира в полицията, уточняват от пресцентъра на МВР – Пловдив. Следват множество оперативни и издирвателни действия и на 28 юли са задържани трима мъже от град Левски – криминално проявени, на възраст между 44 и 52 години. Те са заподозрени в извършването на телефонни измами на територията на Пловдив и страната.  Така служителите от Криминална полиция  разкриват новата схема при телефонните измами – под предлог за освобождаване на пратка от роднини в чужбина се заблуждават най-вече възрастни жени, като измамниците ги задържат постоянно на телефона, за да нямат възможност жертвите да обмислят ситуацията и съответно да реагират. В резултат на извършените до момента процесуално-следствени действия спрямо двама от задържаните мъже е внесено искане в съда за постоянна мярка “задържане под стража”. Като съпричастни за престъпната дейност за издирване са обявени съжителстващи мъж и жена от село Градище.

  През последната година пловдивският отдел “Криминална полиция” е провел 10 успешни операции по линия на телефонните измами, като са задържани общо 17 души, занимавали се с този вид престъпление на територията Пловдив, Карлово, Асеновград и Първомай.

  А като цяло в страната има спад с над 130 броя на регистрираните престъпления за първото шестмесечие на тази година  в сравнение със същия отчетен период от 2015 година. В същото време сериозно се е увеличила и разкриваемостта – с над 6 %. От МВР посочват, че сред основните причини за добрите резултати са превантивната дейност и засилената медийна кампания, както и ефективната работа на полицейските служители по установяване и задържане на извършителите.

СПОДЕЛИ