180 търговски обекта запечата НАП за данъчни нарушения

180 търговски обекта са запечатани за данъчни нарушения от началото на годината, казват от НАП. 44 от тях са на територията на зимните курортни Пампорово и Велинград. В курортите на територията на НАП Пловдив са били извършени над 1200 проверки. В девет от проверяваните обекти е констатирана и липса на фискално устройство. 

Най-честата причина за запечатване на обект е укриването на оборот (неиздаване  на касова бележка) и несъответствие на наличните пари в касата с отчетените на фискалното устройство. В повечето случаи става дума за магазини, ресторанти и барове, допълват от НАП, като средното време, в което помещенията остават затворени е 2 седмици. Мярката се прилага в случаите на грубо нарушаване на данъчните закони, включително спрямо търговци, които изобщо нямат касов апарат. Обектите остават запечатани до плащането на определените с наказателно постановление санкции.  Премахването на стикерите на НАП не по установения ред е престъпление, предупреждават от приходната агенция. 

Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или по електронната поща [email protected]