5 асеновградски училища с разрешение от образователния министър да провеждат онлайн обучение до декември

Училищата „Петко Каравелов“, „Никола Вапцаров“ и трите професионални гимназии в Асеновград са получили разрешение от Министерството на образованието да минат на онлайн обучение до 2 декември. Очаква се днес да се вземе решение и за СУ „Княз Борис Първи“. Това стана ясно след разговор между медии и началникът на Регионалното управление по образование в Пловдив, Иванка Киркова.

Тя уточни също, че всеки директор има възможност да прецени дали обучението да продължи онлайн или присъствено. „И към момента действа заповед, която регламентира, че ако има 15% или по-голям процент ученици с установен Covid-19 или грипоподобни симптоми, училището автоматично преминава на обучение в електронна среда. Другата възможност е с мотивирано искане до министъра на образованието. Във всеки един момент това може да се случи, след решение на педагогическия и обществения съвет на съответното училище, без да са посочени изрично процент на заболеваемост.“, обясни Киркова.

Точно след такова мотивирано искане в писмо от учители от Асеновград, изпратено до здравния министър, в което настояват обучението онлайн да продължи, част от училищата в града продължават да учат дистанционно. В Основно училище „Петко Каравелов“ дистанционно учат и най-малките – първокласниците и подготвителната група. Училището преди дни се прости с директора си, Христо Андонов, който почина заради усложнения от коронавирусна инфекция.