9 май – Ден на победата

Фелдмаршал Кайтел подписва капитулацията

На 8 май 1945 г. в предградието на Берлин Карлсхорст е подписан Акта за пълна и безусловна капитулация на Третия райх със Съюзническите сили. По изрично настояване на Сталин, ден по-късно началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел, подписва отделно германската капитулация само пред СССР.

Годишнината от края на Втората световна война (1939 -1945) се отбелязва в страните от антихитлеристката коалиция и в англоезичните документи се нарича Victory in Europe Day (често писан като акроним V-E Day или VE Day).

На този ден представители на Германското върховно командване в лицето на фелдмаршал Вилхелм Кайтел, адм. Фон Фридебург, ген.-полк. Хорст Щумпф, в присъствието на представителите на главната квартира на Върховното главно командване на СССР маршал Георгий Жуков и на Върховното главно командване на англо-американските и френските войски (маршал Артър Тедър, ген. Карл Андрю Спатс, ген. Жан дьо Латр дьо Тасини) подписват Акта за капитулацията на германските войски във Втората световна война (1939-1945). Втората световна война започва на 1 септември 1939 г., когато германската армия навлиза в Полша.

Те ще бъдат почетени със серия инициативи у нас и по света. Те обаче са по-различни, тъй като светът тази година се бори с пандемия и това налага строги мерки, сред които социално дистанциране.

Германският канцлер Ангела Меркел се присъедини към президента Франк-Валтер Щайнмайер, за да положат венци пред Neue Wache – основният мемориал в Германия за жертвите на войната и диктатурата. След това президентът на страната прсизнесе реч.

За разлика от останалата част на континента, където 8 май ежегодно се отбелязва като Деня на победата (Европа), годишнината от безусловната капитулация на нацистка Германия винаги е била още един работен ден в най-голямата икономика на Стария континент.

Столицата Берлин обаче обяви 8 май 2020 г. за почивен ден, за да си спомнят за деня преди 75 г., когато войната, отнела живота на повече от 50 милиона души, приключи в Европа.

Русия по традиция трябваше да проведе военния парад на 9 май, Деня на победата, на който щеше да присъства френският президент Еманюел Макрон. Но сега руското правителство е планирало само въздушен парад над Червения площад заради пандемията от коронавирус.

Президентът на Русия Владимир Путин ще положи цветя пред Паметника на незнайния войн преди да се обърне към нацията.

Във Великобритания уличните паради на ветераните са отменени. Кралица Елизабет II се обърна към нацията в 20,00 часа по Гринуич, по същото време, когато баща й, крал Джордж VI, се обърна към британската нация по радиото за Деня на победата през 1945 г. Беларус обаче ще проведе парада.

В Чехия, където мерките срещу коронавируса са отменени напълно, политиците ще полагат венци на Витков хълм в Прага в интервал от 10 минути, за да намалят контактите.

Церемониите във Франция са драстично намалени, въпреки че Макрон ще присъства на събитие на Шанз-Елизе.