Апел за повече доброволци в помощ на възрастните и трудноподвижни хора в Асеновград отправиха от екипа на Градската библиотека

Снимка: Община Видин

Апелираме за повече хора с готовност да помагат на нуждаещи се възрастни и трудноподвижни хора в Асеновград и общината, за които е необходимо да се пазаруват хранителни продукти и лекарства. Това каза за ТВ САТ КОМ Милена Марковска, директор на ГБ „Паисий Хилендарски“. До момента в библиотеката има постъпило само едно заявление за доброволец, от гражданин, който иска да се включи в кампанията. Има и двама заявили желание, но които още не са подали декларация, каза още тя. Надяваме се в следващите дни да го направят.

Само една е и заявката от нуждаещ се асеновградчанин с молба да му бъде помогнато в закупуването на стоки от първа необходимост.

Искам да призова всички асеновградчани да бъдем по-активни в тази посока, каза Марковска. Като виждаме каква е в момента епидемиологичната ситуация и че все повече се доближаваме до пика на заболяването, необходимо е да ограничим все повече контактите си, особено възрастните хора.

В тази връзка припомняме, че сформираният екип от доброволци ще подпомагат дейността на „Домашен социален патронаж“. Списъкът с хората, които желаят да помагат доброволно на възрастни и нуждаещи се, ще бъде съгласуван с РУ на МВР – Асеновград. Всеки, който подаде заявление за добоволец, ще бъде проучен в полицията, за да се избегнат неприятни ситуации с недобросъвестни граждани, които биха се възползвали от извънредната ситуация в страната.

Заявления за записване за доброволци има в библиотеката, същите могат да бъдат свалени и от сайта на Община Асеновград, каза Милена Марковска.

Създадена е и специална телефонна линия на която също може да се даде заявка за доброволци. На този телефон (0331 68 165 (от 8:00 ч. до 16:30 ч.) всеки може да потърся и информация, свързана с разпространието, превенцията и ограничаването на COVID-19, както и за с работата на институциите. На него възрастните хора могат да се обаждат, ако имат нужда и от подкрепа или изслушване и съдействие. На същия телефон ще се дава и информация как граждани могат да се включат в подпомагането на нуждаещите се асеновградчани. Доброволците ще имат за задача да почистват, пазаруват или носят храна. „Домашен социален патронаж“ разполага с медицински персонал, психолог и социален работник, които са на разположение при необходимост.

Нека вземем пример от други общини в страната, където множество граждани вече помагат на възрастните и самотни хора!