Асеновград се включи в национално състезание по четене с разбиране „Книговище”

24 деца от 24 населени места в България днес станаха посланиците на национално състезание по четене с разбиране „Книговище”.

Асеновград също се включи в инициативата. 12- годишния Димитър Мандалчев е посланикът от града, избран, защото е прочел достатъчно брой книжки и е попълнил най—много въпросници.

Книговище е образователна интернет платформа, която затвърждава способността на децата да осмислят прочетен текст и поощрява четенето за удоволствие. „Книговище.бг“ е онлайн игра на въпроси и отговори върху прочетени книги, която насърчава децата и младежите да четат.

В състезанието могат до участват деца на възраст от 6 до 14 години от страната и чужбина. Влезте с профила си или създайте нов такъв на www.knigovishte.bg . Отговаряйте на въпросите към прочетени детски книги и трупайте точки. Колкото по-сложна е книгата, толкова повече точки носят правилните отговори. Грешните отговори отнемат точки, пропуснатите въпроси носят нула точки. Ако детето състави въпросник, който отговаря на стандартите на Книговище, получава точки, равни на максималния резултат от въпросника, умножен по три.

Тримата състезатели, набрали най-много точки в рамките на 24 май 2019, получават награди.
1. награда – годишен абонамент за клас, включващ 30 индивидуални абонамента и един учителски. Абонаментът за клас дава възможност децата да се състезават едно с друго в „четенето с разбиране“, да виждат къде са в сравнение със съучениците си, да споделят препоръки и коментари за любимите им книги.
2. награда – годишен семеен абонамент, включващ 4 индивидуални абонамента и един родителски. Семейният абонаментът дава възможност децата в едно семейство да се състезават едно с друго в „четенето с разбиране“, да виждат къде са в сравнение с братята и сестрите си, да споделят препоръки и коментари за детски книги. Той дава възможност на
родителите да проследяват напредъка в читателските умения на децата им.
3. награда – годишен индивидуален абонамент. С него детето трупа точки, минава нива и се състезава с компютъра в една електронна игра, условието за участие в която е да четеш.
Тримата победители ще получат и книга по техен избор.
Победителите се определят от натрупаните през деня точки в Книговище, умножени по коефициент, отчитащ възрастта на участника.
Посланиците на Книговище са от градовете Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Враца, Виена, Генерал Тошево (Добрич), Дебрен (Благоевград), Котел (с посланик от Шумен), Кърджали, Монтана, Пазарджик, Петърч, Плевен, Пловдив, Русе, Своге, Сливен, София, Стара Загора, Харманли и Ямбол.

 

СПОДЕЛИ