Честита нова учебна година! Близо 5400 ученици ще се обучават в училищата на територията на община Асеновград през учебната 2022-2023 година. Празненствата по повод първия учебен ден и тази година бяха повече от вълнуващи и подготвени с много любов от училищните ръководства. 

15-ти септември е ден по-различен от другите. На този ден децата изживяват моменти, които ще помнят цял живот, а възрастните вече си спомняме с носталгия за ученическите години. Отвсякъде се чуват песни, свързани с училищния звънец и любимите учители, сякаш въздухът трепти в един особен ритъм, носещ усещане за нещо хубаво и за ново начало. Самите учебни заведения в същото време се стараят празничните им програми да са още по-зареждащи и интересни. В 9 ч. сутринта днес посетихме ОУ „Христо Ботев“ – учебно заведение, което с годините е показало, че знае как се празнува. Но разбира се преди мажоретния състав, песните и танците, първо звуча химнът на Република България. Както е по традиция тържествено приветствие отправи директорът Лилия Венева. Тя пожела успешна учебна година на ученици, учители и преподаватели.

Едно от официалните лица в ОУ „Христо Ботев“ днес бе кметът д-р Христо Грудев. Той поздрави ръководството на учебното заведение и лично Лилия Венева за усилията, които полагат, като не пропусна да отбележи че това основно училище е едно от най-желаните в града. Грудев прикани родителите да помагат на учителите и да се включват активно в подготовката и израстването на техните деца. Кметът поздрави учениците и най-вече първокласниците.

436 деца прекрачват за първи път прага на своето учебно заведение на територията на община Асеновград, 80 от тях са в ОУ „Христо Ботев“.

Първокласниците в СУ „Св. Княз Борис I” също бяха сред най-развълнуваните ученици в учебното заведение и естествено повечето песни и стихчета и тук бях посветени на тях. Пред присъстващите бе представена богата празнична програма, както и водосвет.

Павлин Жеков, временно изпълняващ длъжността директор след пенсионирането на Петър Шиков, отправи своя поздрав, а сред официалните гости в СУ „Св. Княз Борис I” бе зам.-кметът на община Асеновград инж. Стоян Димитров, който също поздрави всички присъстващи в школото.

Общо с 506 ученици започна новата учебна година в гимназията, позната като Цветните. Тук първокласници няма, но пък школото си има развълнувани осмокласници. С 4 пълни паралелки от по 26 ученици ще бъде випускът с ученици в 8-ми клас тук. Но не само младите момичета и момчета бяха притеснени днес, техните класни ръководители също са изправени пред предизвикателството да се запознаят със своите нови ученици, които следва да обгрижват през следващите няколко години. След минути на трепет и вълнение бе дадено началото на тържествената част с посрещане знамето на училището. Отец Йордан и отец Димитър прочетоха молитва и извършиха традиционния за този ден водосвет за здраве на всички ученици и преподаватели. Програмата в ПГ „Цар Иван Асен II” продължи с изпълнения на гайда. Последваха приветствия – първо от директора Йордан Диков. Поздрав от името на кмета д-р Христо Грудев отправи зам.-кметът инж. Петър Петров.

И тук най-тържественият момент бе биенето на първия за годината училищен звънец и отправянето на учениците към техните класни стаи.