108 поздрава към Слънцето отправиха практикуващите Йога в Асеновград

На 21 юни светът чества Международния ден на йогата. Той е одобрен през 2014 година с резолюция на ООН по инициатива на индийския премиер Нарендра Моди. Инициативата събира десетки хиляди практикуващи йога на планетата, в това число и в Асеновград, да отправят поздрав към Слънцето.

За пета поредна година светът отбелязва Международния ден на йогата, обявен по инициатива на ООН на 21 юни. В България по инициатива на посолството на Индия са планирани събития в 44 населени места, които ще продължат цяла седмица – от 15 до 23 юни, и целят да популяризират древноиндийска духовна практика.

Рано тази сутрин и в центъра на Асеновград, членовете на два от клубовете, практикуващи йога, отправиха 108 поздрава към Слънцето. Тук този ритуал се провежда за втора година. Специален гост беше Д-р Бхалекар от Института  институт Кайвалядхам в Индия. Това е най-старият в света Йога институт. Училището е основано от Свами Кувайлянанда през 1924г., като много напредничаво за времето си и насочено към обикновения човек място. Д-р Бхалекар се включи в слънчевия поздрав заедно с практикуващите йога от клубовете  „Ин и Ян” и „Сурия”от Асеновград, което е голяма чест за нашия град, каза Милена Петрова, инструктор по йога в клуб „Ин и Ян”.

Обединихме усилия да направим нещо заедно на този празник – Денят на Слънцето.  Йога  е обединение и затова много се радваме, че всички сме заедно на този празник, казва Катя Николова, инструктор в клуб „Сурия”.

Защо 108 поздрава съм Слънцето? Числото 108 е считано за свещено в Индуизма и йога, но се среща още в математиката, естествените науки, метафизиката и философията. Древните Веди считали 108 за символизиращо цялостта на сътворението – затваря цикли, отваря нов цикъл, свързва Земята с Луната и Слънцето, обединява минало, настояще и бъдеще. Диаметърът на Слънцето се нанася 108 пъти към диаметъра на Земята. Разстоянието от Слънцето до Земята е 108 пъти диаметъра на Слънцето.
Средното разстояние от Луната до Земята е 108 пъти диаметъра на Луната.

108 са упанишадите – или древни текстове, изпълнени с мъдростта на учителите от древността. Смята се, че има 108 пътя към Бог.

108 всъщност олицетворява цялата философия на Йога”, казва Катя Николова. Йога се практикува в Асеновград вече над 10 години, каза още тя. Първи , може би, започна Стоян Илчев в неговото студио. Всички сме негови ученици. Впоследствие се създадоха нови клубове.

Да не се страхуват и да пробват, за да видят какво е Йога, съветва Милена Петрова асеновградчани. Йога води до здраве, до спокоен ум, до вътрешна радост и хармония, казва още тя.

„Много са причините поради които трябва да се практикува Йога – едно е, че ще ни отведе наистина до здраве, хармония в нас, другото е, че ставаме по-успешни във всичко, което правим, изразяваме своята творческа природа.”, обяснява Катя Николова. Обикновено, често, човек  започва с нея поради някакъв здравословен проблем, но ако продължи, много скоро ще се убеди и от другите ползи от Йога, които са много, много по-дълбоки от здравето, казва още тя. „То е само много добър страничен ефект.”.

 

Е. Граматикова