290 000 лв. от общинския бюджет се отпускат за 12 помещения за изолация и апаратура в МБАЛ Асеновград

ОбС Асеновград единодушно гласува предоставянето на субсидия за текущ ремонт и оборудване на 1-я етаж на новото крило на МБАЛ на помещения за изолация и лечение на леки и средно тежки случаи на заразени с COVID 19.

Точката за отпускане на тези средства, необходими за изграждането на изолирани стаи в асеновградската болница бе внесена като допълнителна. Преди гласуването не липсваха въпроси за какво точно ще се изразходват тези близо 300 000 лв., на които кметът на общината д-р Христо Грудев и управителят на МБАЛ д-р Иван Червенков дадоха отговори. Питането дойде от групата съветници на БСП за България, след което Енко Найденов като част от тях обяви, че всички съветници от листата на социалистите в местния парламент ще дарят в помощ на болницата половината от заплатите си. Парите ще бъдат внесени по дарителската сметка, която вчера Оперативния кризисен щаб в Асеновград обяви. Найденов апелира всички останали съветници да последват техния пример.

Изграждат се 12 стаи, обясни кметът Грудев, които трябва да отговарят на изискванията на епидемиолозите. Ще има стая за лекари, стая за мед. сестри, манипулационна. Знаете, че екипите, които ще работят, ще са там по 24, по 72 часа. Най-лекото за нас е да осигурим това. Заложените средства даже са недостатъчни за обзавеждането със съвременна апаратура, която се изисква за лечението на този тип болни, обясни още той. Един респираторен апарат струва между 30 000 и 40 000 лв.

В момента човечеството воюва с този вирус и ще се справим, каза д-р Грудев. Ние в Общината трябва да се вземем в ръце и да отреагираме максимално бързо. Благодарен съм на всички, които ще дарят по обявената сметка – кой колккото може. Ще се справим, ще наберем необходимите средства. Разчитаме и на Министерството на здравеопазването също да помогне със съответна апаратура, каза още кметът. Възможно е тази сума (290 000 лв.) да стане и недостатъчна. Изискванията към такъв тип заболявания са много високи.

Ние няма да бъдем подминати от вируса, коментира Христо Грудев. Към момента д-р Червенков, съгласно разпорежданията на здравния министър, е обособил сектор за такива случаи, на този етап, на част от Вътрешно отделение, но то е вътре в сградата – на третия етаж и за да се стигне до него, се минава през други отделения. Не е по изискването.

Управителят на МБАЛ Асеновград д-р Иван Червенков обясни, че е в непрекъснат контакт с фирми, които произвеждат апарати, средства за защита и консумативи.

Още през януари е стартирал процедура за закупуване на един дихателен апарат, осбясни д-р Червенков. Оказа се, че той е италианско производство, а в момента изнасянето от там е блокирано. Но дойде ли този апарат, имаме възможност да го закупим.

Надявам се, че ще съумеем благодарение на дарението, което ще се събере в дарителската сметка и на средствата, с които разполагаме в болницата (защото ние не сме на нула, обясни управителят), ще успеем да се снабдим с медикаменти и консумативи. Очаквам още 50 еднократни костюма, закупени са еднократни маски – като очила шлем, калцуни. Надяваме се, че ако се стигне до по-сложна ситуация и държавата да помогне за да се справим. Тогава вече може би всички легла ще бъдат използвани за тази цел.