30-годишен юбилей отбеляза Етнографската къща на Асеновград

С реставрирана външна фасада Етнографската къща на Асеновград посрещна своите гости по случай 30- годишния си юбилей. Открита на 10 ноември 1989 година, къщата- музей, наричана заради цвета си „Синята къща”, е една от културните институции на Асеновград, която е съхранила през годините градския бит и култура на Станимака. Къщата е многократен домакин на изложби и събития, свързани с традициите на Асеновград.

„30 години съвсем не е малък период, за да съществува един проект във времето”, каза за ТВ САТ КОМ Иван Дуков- директор на ИМ-Асеновград.

За доброто настроение на гостите на юбилея актьорите от „Театрална работилница за мечти” представиха кратък етюд, с който пренесоха присъстващите във времето на семейство Чанос – първите собственици на къщата.

По повод 30- годишния юбилей музейните работници, вложили частица от сърцето си в къщата- музей бяха наградени с плакет “Асеновград” от д-р Христо Грудев-кмет на община Асеновград. Плакетът връчи Даниела Костова- главен експерт “Култура” в асеновградска община.

Сред многобройните гости на празника беше и първият уредник на Етнографската къща Ганка Маринова, която сподели с присъстващите свои спомени за стартирането на дейността на къщата.

Беше прожектиран и филм, заснет по време на откриването на къщата преди 30 години.

По повод юбилейната годишнина във външната дворна стена беше вградена „капсула на времето”, в която вече повече от два месеца всеки посетител на музея имаше възможността да напише и постави своето пожелание, завет, мечта и така да се съхранят днешните послания за бъдещите поколения. Последното послание в капсулата беше на Станимашка фотографчийница, поставено от Стойчо Тосков.

Капсулата ще бъде тържествено отворена отново след 30 години, каза уредникът на Етнографската къща Надя Янкова.

Празничното събитие беше ознаменувано с фойерверки и юбилейна торта.