96 граждани са преминали през полицейската приемна в ромския квартал на Асеновград от откриването й

Вчера ви показахме как няколко наши опита да установим кога има полицейско присъствие в приемната в асеновградската ромска махала останаха без успех. Днес обаче нашата проверка на място показа, че има полицай, който приема граждани и обработва техните сигнали. Получихме и отговор от ОД на МВР Пловдив на поставените от нас въпроси относно дейността на приемната. Публикуваме полученото от нас писмо:

„В отговор на Ваше писмо под горния номер Ви уведомяваме следното:

От откриването й през август м.г., в полицейската приемна в кв. “Лозенец” в Асеновград работят двама инспектори от сектор “Териториална полиция” и служител от сектор “Противодействие на криминалната престъпност” към районното управление в града. Графикът им е утвърден в рамките на работните дни през седмицата и е от 8.30 ч. до 12.00 ч. и от 13.00 ч. до 17.30 ч.

Освен прием на граждани в самото помещение, служителите извършват  периодични срещи с жителите на квартала по време на ежедневния му обход. Също така осъществяват и други дейности, свързани с функционалните им задължения в обслужвания териториален район, сред които са:

  • обезпечаване на обществения ред и превенция на престъпления от общ характер;
  • засилен контрол за недопускане на нарушения на законите за гражданската регистрация и български лични документи, Наредба 1 на Община Асеновград и правилата за безопасност на движението;
  • оказване на съдействие на представители от Община Асеновград и министерствата на образованието и на труда и социалната политика по отношение условията на живот на малолетни и непълнолетни жители в квартала и присъствието им в учебните занятия;
  • обследване на системите за защита в ОУ “Никола Вапцаров” и прилежащата детска градина;
  • участие в специализирани полицейски операции на територията на РУ – Асеновгад, свързани с превенция на престъпността и опазване на обществения ред.

 

В случаите, когато полицейските служители са ангажирани с останалите дейности, и гражданите нямат възможност да се срещнат лично с тях, могат да подават сигнали за закононарушения на тел. 0331 6 30 61 в дежурната част на РУ – Асеновград или на спешен телефон 112.

От началото на функционирането на полицейската приемна в кв. “Лозенец” в Асеновград по линия на противодействие на криминалната престъпност са проведени превантивни беседи с 46 лица. По линия на “Териториална полиция” са приети 96 граждани, отработени са 32 преписки по жалби и сигнали на живущи в квартала, като по-голяма част от тях са от социално и битово естество.

При необходимост полицейската приемна се ползва като установъчен пункт от осъществяващи патрулно-постова дейност служители на районното управление в града за вземане на отношение по административен ред и съгласно Закона за МВР.”