Асеновград отбеляза 142 години от освобождението си от османско иго

На 18 януари 1878 година Асеновград е освободен от османското владичество. По този повод множество граждани се събраха пред бюст- паметника на генерал Виктор Дандевил, издигнат в града в знак на признателност към освободителите.

Честването беше открито от  Представителният духов оркестър на ВВС- Пловдив и продължи с приемане на почетен караул на Военно формирование 24490 в Асеновград.

Асеновградски свещеници отслужиха заупокойна панихида за загиналите войни в освободителната война.

Своята признателност към саможертвата на воините- освободители асеновградчани изразиха с поднасянето на венци и цветя пред бюст-паметника на генерал Виктор Дезидериевич Дандевил.Венци положиха положиха кметът на общината доктор Христо Грудев, председателят на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев, общински съветници, военнослужещи,а множество  граждани и организации поднесоха цветя.

Слово послучай празничния ден произнесе Мина Христемова – уредник в Историческия музей на Асеновград, в което разясни  с какво са се сблъскали българите в първите години след Освобождението на града.

А кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев се обърна към асеновградчани с поздрав по повод Освобождението на Асеновград и припомни кой е генерал Дандевил.

„Той олицетворява стотиците хиляди руски войни, които са тръгнали да защитават своите имперски интереси и в част от тях освобождението на България. Генерал Дандевил е и един друг символ – на интеграцията на хората. Той е син на френски офицер, който заедно с Наполеоновата армия навлиза в Русия, за да я окупира. Руската армия успява да прогони Наполеон от пределите на страната и офицерът Дандевил остава военнопленник. Приема руско поданство. Жени се за руска дворянка и техният син става офицер в руската имперска армия. Той достига възможно най-високите позиции в йерархията там независимо, че е син  на френски завоевател. Това е символ за всички нас – ние трябва да интегрираме различните от нас, тези, които не са на едно мнение с нас, но са достойни, работят за общината, за държавата, за Европа. И това е именно символът генерал Дандевил“, сподели в изказването си кметът Христо Грудев.

За всички присъстващи на възпоменателното събитие изнесоха кратка литературно- музикална програма ученици от ОУ „Ангел Кънчев” и талантите на ВГ”Калина Малина”.

Официалната церемония завърши с коленичене и едноминутно мълчание и с прозвучаване химна на България в изпълнение на духовия оркестър към формированието на Военно въздушните сили в Пловдив.