Асеновград отбеляза 143 години от Освобождението си

На днешния ден Асеновград отбеляза 143-та годишнина от Освобождението си от османско владичество. Въпреки студеното време пред паметника на ген.Дандевил в града се събраха множество граждани и официални лица, сред които кметът на града д-р Христо Грудев, зам.-кметът Петър Петров, председателят на Общинския съвет Драгомир Георгиев, представители на местното духовенство и др.
Честването бе на фона на изпълнения духовия оркестър на ВВС. По традиция първо бе поздравен почетният караул.
Водеща на мероприятието бе Ирина Иванова, която представи стихове, вдъхновени от момента на обявяване на Освобождението в града.
Архиерейският наместник отец Йордан Георгиев, заедно с асеновградски свещници, отслужиха заупокойна панихида за загиналите за Освобождението войни.
Проф. Димо Чешмеджиев, преподавател в Пловдивския университет, доктор на историческите науки и част от екипа на БАН, разказа, както за Освобождението на Асеновград, така и за личността ген. Виктор Дандевил.
Пред паметника на руския военачалник бяха положени венци и цветя. Последва и минута мълчание в знак на уважение и почит към загиналите в Освободителната война.