Асеновград отбелязва днес Деня на победата над хитлерофашизма и Деня на Европа

На днешния ден – Ден на Европа, в 110 държави, в т.ч. и България и в близо 500 града по света, се отбелязва 9 май – Денят на победата над хитлерофашизма. Навършват се 74 години от края на Втората световна война. Празнува се победата на Съюзниците над Нацистка Германия през Втората световна война. А тя е най-кръвопролитното военно стълкновение в световната история, с милиони жертви, което оказва огромно влияние върху следвоенната политическа обстановка в целия свят.

В Асеновград честването на този ден започна във военното поделение, където Почетната рота, строена на плаца, прие заместник-командирът на поделението, подполковник Красимир Ташев. Тържествено слово за приноса на Асеновград във Втората световна война и събитията от тогава изнесе капитан Емил Григоров.

За да почетат този ден, венци и цветя пред паметната плоча на загиналите в Отечествената война в двора на поделението, поднесоха ветерани, бивши и настоящи военнослужещи в българската армия, кметът  на Община Асеновград, депутати, политици и граждани.

Честването в поделението завърши с минута мълчание и химна на Република България.

Събитията посветени на 9 май ще продължат в 17.30 ч. в Градска библиотека „Паисий Хилендарски” в празнична програма на Национално движение „Русофили” и Община Асеновград, а от 18.30 ч. на площад „Акад. Николай Хайтов” ще започне концерт-спектакълът „За мирна Европа” с участието на танцови формации от община Асеновград.