Близо 500 нуждаещи се асеновградчани не са си взели полагащите им се пакети с храна от БЧК

Непотърсени хранителни продукти, предназначени за социално слаби, за семейства в нужда, за такива, които се грижат за деца със специални нужди и трайни увреждания, за семейства, които са получили еднократна помощ за първолаци и др., стоят непотърсени в пункта на БЧК в Асеновград на ул. „Цар Иван Асен II”, 76. Близо 500 души, на които тази помощ се полага, не са се възползвали, съобщи Веселка Славчева, представител на клона на БЧК в града.

Кампанията стартира на 9.12.2019 г. и продължи три месеца. Крайният срок е 28-ми февруари (петък), но в последния ден (28-ми), е ден за инвентаризация и пунктът няма да е отворен, каза още Славчева. С четири дни разполагат нуждаещите се, които не са взели своите пакети с продукти, да го направят. Пунктът работи всеки делничен ден от 9.00 до 13.00 ч.. Важна подробност е, че потребителите на тази помощ я получават срещу лична карта или пълномощно, което не е необходимо да е заверено при нотариус, но се носят две лични карти, на упълномощения и на правоимащия.

Предоставянето на продуктите е в изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане на най-нуждаещи се лица, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица.

През предстоящия транш, който ще се осъществи от месец декември 2019 г. до края на месец февруари 2020 г. хранителният пакет ще съдържа общо 24,570 кг. от 16 вида хранителни продукти: пшенично брашно – 2  кг; ориз – 1 кг; спагети – 1 кг; лютеница – 0,500 кг; зелен фасул консерва – 2,400 кг; домати белени   – 1,600 кг; грах зелен  – 1,600 кг; гювеч консерва – 1,600 кг; конфитюр – 0,500 кг; говеждо в собствен сос консерва – 0,300 кг; говежди кюфтета в бял сос консерва  – 0,600 кг; пиле фрикасе консерва – 0,300 кг; консерва риба  – 0,170 кг; зрял фасул – 3 кг; леща – 4 кг; олио – 4 литра.

Освен пакетирани храни и консерви, всеки дошъл в офиса на БЧК за продукти, получава и брошура “Какво да правим преди, по време и след бедствие”. Към брошурата обаче липсва интерес, отбелязват служителите на БЧК, за разлика от интереса към продуктите. А иначе тя съдържа интересна и полезна информация от различно естество. Едни от съветите например са как да се предпазим от телефонни измами и др.