Част от главен пловдивски булевард – собственост на асеновградчанин

Проблемът с уточняване на собствеността и влизане на владение на същата от страна на човека, който претендира за нея – асеновградчанинът Александър Пижев, е от години. По думите му негови имоти на Кукленско шосе са дясното платно на влизане в Пловдив, разделителната ивица, самото обръщало и още един ъгъл. Земите, върху които е построен пътят, твърди Пижев, са частни и никой не е искал съгласието му. Община “Родопи” е изплатила обезщетение по 20 лв./кв.м на синовете му за 1 009 кв.м от общо 9 дка и с това се приключило. Пижев е поискал да му бъдат предоставени строително разрешение и документ за собственост, а оттам са му отговорили, че не разполагат с такива. Пътят е абсолютно незаконен, категоричен е Александър Пижев. Ето защо той бе твърдо решен да затвори пътя: “По закон имам право да направя 60-сантиметрова ограда без никакви строителни разрешения. А може да помисля и за бариера и да направя пропускателен пункт, естествено, срещу възнаграждение.”

Като крайна мярка, с която да демонстрира сериозността на ситуацията и намеренията си, вчера Пижев се опита да затвори пътя, като за кратко дори успя. Според адвоката му Стоян Донев асеновградчанинът е напълно в правото си и опитът му за влизане във владение на собствеността му не е самоуправство: “Повече от 2,5 години водим кореспонденция с Община “Родопи”, оттам са изпращали документи до Община Пловдив и Областна администрация, но от всяка една институция отговарят, че нямат никакви строителни документи.”

В крайна сметка нормалното движение по пътя бе възстановено, а Пижев бе поканен да даде писмени обяснения в Първо РУП – Пловдив.