Честит ден на Независимостта!

Днес честваме 111 години от обявяването на Независимостта на България. На 22 септември 1908 година в двора на църквата „Св. 40 мъченици“ в старата българска столица Велико Търново княз Фердиданд прочита специален манифест, провъзгласяващ Независимостта на България. След това министър-председателят Александър Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

Провъзгласяването на Независимостта на България е политически акт, с който се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор от 1878 г. Провъзгласяването на независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел вече се титулувал цар.

Център на тържествата днес е Велико Търново, където е обявена независимостта. Празничните прояви започват с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата „Св. 40 мъченици“. След това в крепостта „Царевец“ от 10,30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг, който Българското национално радио ще излъчи пряко.Те ще завършат с тържествена заря – проверка на площад „Цар Асен Първи“ от 19.30 часа.

В Асеновград Деня на Независимостта ще отбележим с „Маврудово хоро“- фолклорен фестивал на любителски клубове за народни танци и хора. Той ще започне с празнично шествие, което ще тръгне в 10.30 от паметника на Аристи Чорбаджаков, чиято крайна точка ще е пл. „Акад. Николай Хайтов“.