Днес честваме Света Великомъченица Марина

В третия ден на юлските Горещници – 17 юли, християнската църква почита паметта на Света Марина. Тя е родена в Антиохия и е дъщеря на жрец идолопоклонник. От малка тя е възпитавана от баща си в идолопоклонничество, но решила да приеме християнството и да се покръсти. Пръв неин гонител станал самият ѝ баща. Когато Марина е на 16 години, управителят на източните римски провинции Олимврий я подлага на тежки мъчения за това, че не искала да се откаже от вярата си. Неочаквано Олимврий решил да удави Марина и хвърлил девойката с камък на врата във водата. Тогава тя отново започнала да се моли да бъде покръстена и изведнъж веригите около врата ѝ се разкъсали и тайнствена светлина окъпала младото момиче. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. След това била осъдена на смърт и посечена с меч.

Казват, че светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. За българина тя е Огнена Марина, символ на небесния огън, покровителка на жътвата, нивите и сеитбите: в едната си ръка държи дявола за косата, с другата го удря с дърво по главата. Изобразяват я на трон, лявата й ръка е пред гърдите, в дясната държи кръст.

Според народните вярвания днес каквото и да се изработи, ще изгори.Затова е прието да не се върши каквато и да е работа. Жените не се захващат с никакви ръкоделия. Не се ходи пеш.

Казват, че  на този ден и от най-засъхналите корита бликва вода и който се окъпе в тази топла вода, няма да боледува през цялата година.

Имен ден празнуват днес Марина и Марин. Да са честити!