Днес е поклонението пред акад. Благовест Сендов

Днес е поклонението пред паметта на големия български учен академик Благовест Сендов, което е организирано и се провежда в момента в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград. То започна в 10:00 ч. и ще продължи до 19:00 ч. днес. Всеки който желае може да поднесе цветя в специално оформения кът за поклонение. В книга за съболезнования към близките на математика, гражданите могат да оставят своите послания. По-късно цветята ще бъдат отнесени на мястото, където е положен, а книгата ще бъде предадена на семейството.

„Още като ученик, като студент, винаги е проявявал добрите си качества, ума си, способностите си. Той е гордост за Асеновград.“ Това сподели пред камерата ни Йорданка Стоева, която заедно със съпруга си бяха дошли да почетат паметта към Благовест Сендов.

„Той е велика личност. Един от най-големите учени в България. Аз имах честта да следвам с него няколко години като студенти в София“, каза д-р Васил Стоев.

Тогава нямаше телевизия, нямаше радио, той миеше улици в София и беше известен сред студентите, че посещава лекции по математика в Софийския университет без да е студент. Шушукаше се сред студентите, че не го приемат защото е от буржоазен произход. После обаче записа и завърши, даже преждевременно си взе изпитите.

Беше много умен, много талантлив и най-вече трудолюбив.“, каза д-р Васил Стоев за големия български учен академик Благовест Сендов.