Днес отбелязваме Деня на родилната помощ

На 21 януари честваме Деня на родилната помощ, познат и като бабинден. На този ден отдаваме благодарност и изразяваме уважение към всички специалисти, които помагат на жените в един от най-трудните и същевременно най-вълнуващи моменти в живота им – раждането и появата на тяхното дете на бял свят. Празникът се отбелязва с изпълняване на различни ритуали в родилните отделения, но заради коронавируса този път традицията бе малко променена, което все пак не попречи на празнуващите в МБАЛ „Асеновград” да го отбележат.

Д-р Богдан Червенков, завеждащ АГ-отделението в асеновградската болница заяви, че в родилния сектор там към момента работят 8 лекари, а персоналът е около 30 души. От началото на годината до този момент в болницата в Асеновград са се родили 22 бебета, а общият брой новородени за 2020-та е близо 300.

Старшата акушерка Атанаска Георгиева десетилетия наред работи в МБАЛ „Асеновград“ . Тя заяви, че помни всички раждания, в които е участвала, особено по-трудните случаи. Акушерката коментира, че покрай ситуацията с коронавируса се работи малко по-трудно, а и самите хора са по-изнервени и притеснени, но персоналът на болницата успява да се справи.

Днес всички трябва да изкажем своята признателност към акушерките, акушер-гинеколозите, неонатолозите и всички останали, изпълняващи може би най-отговорната професия.