До есента Община Асеновград иска Държавата да отпусне поне половината от необходимите над 1 760 000 за укрепване на свлачищата в асеновградско

Нашият район през последните години е подложен на свлачищни процеси, които са едни от най-големите в страната. Това посочи кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов във връзка с наболелия въпрос за укрепване на свлачищата на територията на общината. Кметът припомни за общо 8 свлачища, засечени още преди 5 години, в района на асеновградско –  шест от тях са в близост до Асенова крепост, а останалите две – на пътя за кв. “Горни Воден”. Свлачищата тогава наложиха затваряне на пътища, имаше затруднено предвижване и т.н.

През 2015 г. свлачището в близост до кв. „Горни воден” се активизира отново, а година по-късно имаше авария по време на строителство в района и се чакаше дълго време да бъде направен оглед и съответно извършена експертиза за случилото се. В крайна сметка се направи проектиране на система от отводнителни мероприятия, защото експертите постановиха, че само укрепване, без отводняване, би решил проблема само временно. Така вече до края на юли се очаква окончателният вид на проекта за цялостно отводняване на участъка  да е готов и да бъде предаден за последващи съгласувателни процедури, увери кметът. Относно съдействието на Министерството на регионалното развитие и благоустройството по този въпрос, Караиванов посочи, че окончателният вариант на искането на Общината е финансиране в размер на 1 309 000 лв. Средствата трябва да послужат за цялостно отводняване на участъка и укрепителни дейсности. “Вярвам, че държавата ще прецени адекватно колко важно е такова свлачище да бъде укрепено”, посочи още Караиванов. “Дори и това финансиране да е на траншове, то е изключително важно да се извърши, защото е абсурдно общинският бюджет да отдели такава огромна сума”, заключи кметът.

Над 460 хил.лв. пък са необходими за укрепване на свлачището преди Асенова крепост или тук става въпрос за новообразувалия се през 2018 г. свлачищен участък.

Общината настоява до есента Държавата да отпусне поне половината от всички средства, нужни за овладяване на свлачищата в асеновградко или половината от необходимите в случая над 1 760 000 лв. Ако свлачищата не се укрепят и Държавата не реагира навреме е възможно да се стигне до още разходи, следствие на нуждата от допълнително укрепване, става ясно още от думите на кмета.