Френски шансони ще звучат на централния площад в Асеновград в предпоследния ден на август

Духов оркестър от Франция гостува в Асеновград

Асеновградчани ще изпратят лятото в един от последните августовски дни с френски шансони, аранжименти на класически пиеси и военни маршове в изпълнение на Общинският духов оркестър на гр. Грас, Република Франция. Концертът ще се състои на 30 август от 18.00 ч. на пл. „акад. Николай Хайтов”.

Общинският духов оркестър на град Грас е инструментална група съставена от духови и ударни инструменти, създадена през 1988 г. под ръководството на настоящия си диригент Ален Лусталот.

Тази формация е претърпяла много промени през годините, преди да придобие настоящия си вид. Оркестърът е съставен от професионални музиканти, преподаватели и оркестрови музиканти, които чрез собствените си аранжименти искат да предадат специфичен звуков цвят на изпълнените пиеси.

Десет са избраните музиканти, които идват специално в Асеновград,  ще изпълнят произведения от различни епохи и жанрове. В програмата са предвидени френски шансони (на Клод Франсоа, Шарл Азнавур, Едит Пиаф), военни маршове, аранжименти на класически пиеси на композитори като Астор Пиацола, Антонио Вивалди (концерт в Ре мажор за китара и малък оркестър) и редица изненади.

Френските музиканти гостуват по покана на китариста Благовест Георгиев, който е родом от Асеновград. Още в детството си започва да изучава класическата китара. Впоследствие заминава за Франция, за да продължи обучението си в класа по класическа китара на Паскал Полидори и Лоран Бланкарт – и двамата последователи на Александър Лагоя. Там завършва с пълно отличие и златен медал. Благовест в момента завършва магистърска степен по  изпълнителско изкуство в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив, в класа на доц. д-р Стела Митева-Динкова.

Участва като гост на международни китарни фестивали, на които представя солови програми и прави майсторски класове. От 2009 г. той е преподавател по класическа китара в консерватория във Франция. Участва в редица проекти с различни музиканти, инструменти и жанрове. През 2018 свири също като солист в операта на Ница със симфоничния оркестър на града.