Граждани облагородяват общинска градинка в Асеновград по собствена инициатива

 

“Поставихме началото! Искам да Благодаря на всички, които се включиха и на тези които нямаха възможност да дойдат днес, но дадоха цветя. Продължаваме!Всеки който желае, може да донесе и посади цвете или декоративен храст , утре в 15ч. Може и в друг удобен за него ден и час! Освен, че стана по-красиво, беше и много весело. А най-специалните благодарности са към децата!” Това написа в социалната мрежа инициаторът на гражданската озеленителната инициатива, с профил – Dani Garfild.

Преди няколко седмици тя сподели пред асеновградчани, във фейсбук група, своята идея – заедно, собственоръчно да засадят цветя и увивна растителност в градинката до ЦПЛР “Васил Левски” (срещу Пожарната), около паметника на Апостола на свободата. Дни по-късно идеята бе реализирана с подкрепата на ентусиасти, които се включиха и дариха цветя и труд, за да има Асеновград още едно приятно зелено и приветливо кътче за отмора.

За всички, които искат сами да допринесат с нещо, по примера на тези граждани, за по-красивата визия на града, е добре да знаят, че добре преди това да подадат заявление до Общината, където да посочат къде какъв вид растение искат да засадят. Целта е по принцип, служителите на отдел “Екология” да преценят дали този вид е подходящ за мястото и дали в последствие при израстване няма да засегне въздушни или подземни комуникации и пр..

Поддържането на озеленената територия, включително и поддържане на чистотата около обектите за обществено обслужване, спорт и атракции, разположени в общинските озеленени площи, е задължение на фирмите, които ги експлоатират, пише в Наредбата на Община Асеновград за изграждане, стопанисване и опазване на зелената система на Общината. Но всяка една такава гражданска инициатива, като тази в градинката с паметника на Левски, не само, че никога не е излишна, ами е повече от похвална и би трябвало да е и стимулираща гражданското самосъзнание на всички останали асеновградчани, които иначе (поне във ФБ групите) много искат да живеят в един по-хубав Асеновград.

(снимки-– Dani Garfild.)

Е. Граматикова