Хитова египетска комедия ще открие МЕНАР Филм Фест – Асеновград 2019

На 28 март започва четвъртото издание на филмовия фестивал МЕНАР Филм Фест  Асеновград 2019.  В продължение на 8 поредни седмици всеки четвъртък в познатата зрителна зала на Стария съвет (ул. „Цар Иван Асен II” 38) жителите и гостите на Асеновград ще могат да видят специална селекция от игрални филми, представени на 11-ото издание на МЕНАР, което се проведе през януари 2019 г. в София.

Фестивалът е добре познат на асеновградските почитатели на седмото изкуство, защото представя едни от най-стойностните, награждавани и харесвани филми от Близкия изток, Северна Африка и Централна Азия.

„Това е един по-особен фестивал, който представя различни кинематографии – от Близкия Изток, Северна Африка, а вече в последните 2 години и от Централна Азия. Той показва т.нар. друго кино, различно от холивудското и обхващащо широк географски диапазон – от Мароко и Алжир през Палестина и Ливан до Иран и азиатската част на Русия.” Това каза Ангел Маринов, от „Гръндж медия”, който съвместно със сдружение „Позор” и в партньорство с община Асеновград, организират и провеждат Менар Филм Фест в Асеновград. “Това е новото в програмата – фестивалът се разшири и от тази програма, която зрителите в София успяха да проследят, ние сме подбрали и един филм от Казахстан. Това е един доста стойностен и интересен филм, казва се „Човекът-звяр”, допълни той.

“Откриваме фестивала с най-гледаната египетска комедия за 2018 г. – „Аварийно раждане”, обясни Ангел Маринов. Това е един много забавен филм, много любопитна история. Така решихме да открием фестивала именно с комедия, защото за съжаление в днешно време комедийният жанр търпи криза. Както знаем, в Холивуд се снимат все по инфантилни комедии. Може би френската кинематография държи някакво ниво и те продължават да залагат на словесния комизъм, по мои наблюдения от последните няколко години. Малко са като цяло комедиите, които са качествени и затова решихме да открие фестивала именно с комедия.” поясни той.

“В програмата сме подбрали и два филма от Иран. Иранското кино е от най-стойностните кинаматографии в света. Иранското кино е много силно, много интересно. Филмите, които сме подбрали са драми, единият е “Стадо без пастир” и е втори в програмата на фестивала в Асеновград. Другият е “Портокалови дни”. Освен тях в програмата има и два ливански филма. Ливанската кинематография в последните години доста напредна и се разви, има млади режисьори, които снимат много копродукции, най-вече  с Франция, на много общочовешки теми и политически също. Ливан е един конгломерат от различни етноси, които живеят в тази, може би, най-европейска държава в Близкия Изток. Единият филм от тази страна е много топъл, човешки филм –  “Добро утро!”, а другия ливански филм ще закрие фестивала. Това е филмът “Оскърбление” и е може би най-награждавания ливански филм в последното десетилетие, който има номинация за Оскар през 2018 г. за най-добър чуждоезичен филм. Това е един много силен филм, с над 35 награди от различни фестивали по света. Излъчването му тук, в Асеновград, стана случайно, тъй като продуцентите му бяха дали разрешение той да се излъчи еднократно в България, в рамките на софийския Менар. Но Здравко и Ангел (от сдружение “Позор”) успяха да издействат още една прожекция специално за Асеновград.”

“В Асеновград има едно ядро, една публика, която присъства на прожекциите на Менар Филм Фест редовно. Това е много хубаво и показателно, че все пак има “глад” за т.нар. “друго кино”, за стойностното кино, не холивудското кино, не киното, което предлага захаросани, не подплатени с нищо истории, това са филми, които след като свърши прожекцията, човек се замисля за нещата от живота. Всяка кинематография се стреми да си намери свое място под слънцето, а филмите, включени в програмата, са по-глобални, въпреки, че отразяват чисто локални проблеми и истории, те са по-мащабни като кинематографичен език, който е използван от авторите. Всеки един от филмите ще предложи  не само интересна история, но и добре заснета история.”

“Филмите в програмата на асеновградския Менар Филм Фест са на млади режисьори, не много известни на широката публика, но известни на хората от кино средите, киноведи, хора, които пътуват и посещават различни фестивали. Често са дебютни за режисьорите, филми, но дават една заявка за много добро бъдеще в киното. Всеки един филм от програмата е участвал на три-четири фестивала и е печелел награди.”

Фестивалът продължава традицията от предишните издания в Асеновград, затова и тази година ще има томбола с награди за зрителите, които са си закупили  билет, каза още Ангел Маринов.

 

 

 

 

Е. Граматикова