И БЧК Асеновград ще раздава донорски карти за кампанията „Да! За живот!“

И БЧК Асеновград се включва активно в кампанията в подкрепа на донорството и трансплантацията. От утре, вторник, 12.11.2019г, в офиса на организацията на ул. „Изложение”, номер 11, всеки желаещ да има донорска карта, ще може да я получи.

Чрез тази карта всеки български гражданин може да изрази съгласие за донорство в случай на настъпила и медицински констатирана мозъчна смърт. Картите са част от инициативите в рамките на Националната информационна кампания в подкрепа и донорството и трансплантацията „Да! За живот!“, в която БЧК е партньор на Министерството на здравеопазването. За лекарите и институциите тази карта няма официална стойност, но е знак за близките каква е волята на човека приживе.

Кампанията стартира на 5 ноември 2019 г. и ще продължи един месец – до 5 декември тази година. Целта й е да се повиши осведомеността на обществото относно същността и значението на органното донорство.Във всички 27 областни града, до 5 декември 2019 г., доброволци на организацията ще раздадат пилотно отпечатаните 50 000 донорски карти, чрез които всеки български гражданин може да изрази съгласие за донорство.

У нас в момента близо 1200 души чакат за трансплантация на органи. От началото на 2019 г. са извършени 32 трансплантации от трупен и 12 от жив донор. Ниският брой на донорите у нас не позволява на страната ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави.