Как се обезопасяват опасните сгради, частна собственост, в Асеновград

Както всяко нещо и сградите остаряват. А нещо, което е остаряло подлежи на обновяване – в случая при сградите на ремонт. Извършването на такъв в многофамилни жилища – тип кооперации и блокове обаче не е толкова лесно, тъй като всички собственици трябва да са съгласни за това и съответно да се включат с финансови средства.
Когато няма съгласие между собствениците относно общите ремонти на сградата се стига до там, че тя става опасна. В Асеновград се забелязват все повече сгради, от чиято фасада падат или е възможно да паднат рушащи се части, било то от козирките на входовете, терасите, покривните конструкции и др. Някои асеновградчани са наясно с този факт и дори се стремят да внимават, преминавайки през подобни участъци.
Само преди дни във фейсбук групата „За по-добър живот в Асеновград” бяха споделени снимки от млада жена, която се оплака, че парче от козирката на вход на сграда на ул. „Цар Иван Асен ll” е паднала пред нея. За щастие жената не е пострадала. Към момента падналите части са разчистени. Положението със сграда на ул. „Марица” е подобно. Няма как да покажем всички компрометирани сгради в града. Трябва обаче да се каже, че редът за решаване на този проблем е следният:
– собствениците на конкретната сграда трябва да направят общо събрание и да вземат решение за осъществяване на ремонт;
– ако те не го направят по собствена инициатива Общината изпраща предписание до тях за необходимостта от извършване на ремонта
– ако ремонтът не бъде направен в рамките на определен срок, той се извършва от Общината, но след това собствениците са длъжни да възстановят разходите;
Специално за сградата на ул. „Цар Иван Асен II” има подаден сигнал в Общината и за тази сграда, както и за други подобни, са изпратени предписания до собствениците.