Кантонерът Кирил Македонски остава в ареста, бил на работа с 2,61 промила алкохол в кръвта

Прокуратурата в Асеновград поиска за пазача на жп прелеза Кирил Костов Македонски мярка за неотклонение „задържане под стража“ за особено тежкото деяние, което е извършил на 12 ноември в 7.00 ч. сутринта. Тогава той е бил на работа след нощна смяна, по време на която е изпил патронче уиски. Това заяви самият Македонски, като уточни, че дори на работа, когато е нощна смяна пие,  за да може да заспи.

Първоначалната информация за наличието на алкохол в кръвта му беше – 1.8 промила, които са били установени след проба с дрегер. След това му е била направена и химическа експертиза, която е посочила 2,61 промила. За такова престъпление съдът отсъжда от 2 до 10 години лишаване от свобода.

„Ужасно съжалявам! Ако можех да върна времето назад, нямаше да го направя. Човешка грешка.“ Това бяха думите на Кирил Македонски днес пред съдия Бедачев.

61-годишният Македонски работил в НЖК 29 години, а като пазач на жп прелеза в Асеновград от 1,5. Не е осъждан, живее с майка си на ул.“Клокотница“ в града. Няма предпоставки да се укрие и това, че не е осъждан до момента, смекчава донякъде обстоятелствата, каза съдията, но има доказателства, че системно злоупотребява с алкохола и има данни, че преди време е имало друг инцидент с него от това лято, когато спуска бариерата и майка с дете в кола се оказва затворена между двете бариери. Щастлива случайност е, че не е спряла върху релсите, но затова пък майката и детето са били подложени на силен стрес, оказвайки се в тази ситуация, като освен това кантонерът се е карал на жената. Това каза прокурор Венелин Савов.

Предид изложените доказателства, които са налице, съдът реши задържане под стража на Кирил Македонски. Самият той не пожела назначеният му служебен защитник да обжалва мярката за задържане. На 21.11.2019 съдия Иван Бедачев насрочи дело пред Окръжен съд Пловдив.