Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов с две обвинения

Прокуратурата повдигна две обвинения на кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Кметът е бил задържан по обвинение за длъжностно присвояване на суми в особено големи размери и за подписване на документи с невярно съдържание. Става дума за почистване на дъждоприемните шахти в общината, като реално не е била извършвана каквато и да е дейност от наетата фирма, въпреки подписания през 2014 година договор. Сумата, по свидетелски показания е около 200 000 лева, като не е била усвоена цялата. С около 6 000 лева месечно са били облагодетелствани на практика отделни лица от 2014 година досега. По същия случай е повдигнато обвинение и на длъжностното лице Николай Христев за помагачество и съставяне на документи с невярно съдържание. Неговото обвинение е било предявено в болница, където е бил открит в изключително влошено здравословно състояние.
Второто обвинение на кмета на Асеновград касае престъпление по опазването на културното наследство, като е допуснал строителство на сграда в имот, който е защитен по Закона за културното наследство, намиращ се в т.н. Метошка махала, без да е осъществено каквото и да е съгласуване с Министерството на културата, информират още от Прокуратурата. По същото дело е повдигнато ново обвинение на главния архитект Константин Атанасов, за това че е издал строително разрешение.
По случая са повдигнати обвинения и собствениците на строителна фирма Вакрил и Георги Запрянови, че са осъществили дейност в комплекса, който е паметник на културата. Вакрил Запрянов е бил обявен за общодържавно издирване, след като не е бил открит в продължение на 4 часа. По-късно е открит също в болница, тъй като му е било прилошало.
Кметът на Асеновград е бил задържан за 24 часа и освободен под парична гаранция. Прокуратурата е преценила, че не е необходима друга мярка за неотклонение поради факта, че миналата година е претърпял жизнено важна трансплантация.
От Прокуратурата съобщиха още, че това, което изнасят като информация днес, е една малка част от разследването, което продължава в различни посоки. Резултатите са междинни. Извършени са 15 претърсвания и изземвания на територията на общината. Обвинения са повдигнати общо на 7 лица, над 15 са били задържани за 24 часа.