Книга за съдбата на малоазийските българи бeше представена в Градската библиотека на Асеновград

Автор на книгата“Незаличима диря – съдбата на малойзийските българи“  е доц. Тонка Василева, която е потомка на малоазийски българи. Доц.  Василева е автор на статиите „Малоазийските българи“ , „Незавидната съдба на малоазийските българи“ и „Спасение от робията в сърцето на поробителя“. Книгата „Незаличима диря – съдбата на малоазийските българи“е нейното последно произведение.

Тонка Василева е родена  в град Ивайловград. Израства със спомените, разказите и песните на своята баба -бежанка от село Урумча, Мала Азия. Дълбоко в детското ѝ съзнание се врязват картините на бежанския път, предаден в сълзи и лъч надежда.

Представянето на книгата  се реализира по повод 142-годишнината от Освобождението на България и беше организирано  съвместно с  Тракийско дружество „Родопи“.

Премиерата на книгата беше открита с химна на Тракия в изпълнение на фолклорен ансамбъл „Кап.Петко войвода”.

Доц. Тонка Василева и нейната книга за малоазийските българи бяха представени от директора на Градската библиотека на Асеновград Милена Марковска, след което авторката на ценната книга увлекателно разказа за своята книга, глава по глава, пред присъстващите на премиерата.Книгата беше оценена от присъстващите на събитието като творба с изключителен принос към общо българската история.

По- подробен материал от представянето на „Незаличима диря – съдбата на малоазийските българи” очаквайте в предаването „Арт нюанси”