Кой трябва да вдига и извозва труповете на прегазени животни по улиците на Асеновград?

Неприятна, но за жалост често срещана гледка са блъснати и премазани от автомобилни гуми бездомни кучета и котки из градските улици. Как да процедират в подобни случаи граждани и отговорните институции, без да нарушават Наредбата, да се спазват хигиенните и не се прекрачват етичните норми на обществото?

Това, което ни провокира да обърнем внимание на тези случаи е поредното премазано животно на ул. „Александър Стамболийски”, точно пред асеновградската болница, навръх великденските празници. По стечение на обстоятелствата това се случва точно в началото на поредицата почивни дни, в които граждани правят множество неуспешни опити да разрешат проблема с вдигането и извозването на трупа на смазана котка в продължение на дни. Кадрите са личен архив на граждани, предоставени на телевизията. Смущаващата гледка е пред очите на деца и възрастни 5 дни поред – от 26-ти до 30 април включително, когато работници от чистотата най-накрая вдигат животното в първия работен ден.

До тогава за съдействие са били потърсени полиция, тел. 112, дежурният на телефона в Общината. Ясно е само, че никоя институция не може да направи нищо по въпроса в почивен ден. А в случая са 5 почивни. Малшанс.

След поредното позвъняване на дежурния в Общината, който всъщност не може да направи нищо повече от това да предаде сигнала в първия работен ден, гражданинът е попитан защо сам не изхвърли с ръкавици умрялото животно в контейнера.

Дори да неглижираме отношението на дежурния към подаващия сигнала, не можем да подминем обаче факта, че според наредбата  се забранява изхвърлянето на трупове на умрели животни в контейнерите и кофите за смет. Ако става дума за домашен любимец, стопаните се задължават да извозват същите на екарисажна площадка или в трупосъбирателна яма, но ако е бездомно животно, то тогава право и задължение това да направи е Зооветеринарният комплекс в Пловдив, с когото Общината има сключен за целта договор. Това обясниха от общинска администрация. В такъв случай идва техен екип, за да се погрижи. Лошото е само ако се случат почивни дни, тогава единственото, което следва е да се чакат работните.

 

Е. Граматикова