Лабораторията за изследване на COVID-19 към МБАЛ – Асеновград към момента не функционира

Заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и борба с COVID-19 се проведе вчера в Асеновград. По време на него стана ясно, че към момента лабораторията за изследване на коронавирус чрез PCR тест към МБАЛ – Асеновград не функционира. Проблем с апаратурата е причината за това. На този етап пациентите се пренасочват към лаборатории в Пловдив.
С доказан коронавирус към днешна дата са две медицински сестри, двама лекари и един лаборант от МБАЛ – Асеновград. С положителен тест е едно дете от 5-ти клас на основно училище в града, контактните му лица са карантинирани.
Инспектори от клона на РЗИ – Пловдив в Асеновград посочват, че доста осезаемо се е повишило нивото на заболеваемост в общината през последната седмица. От 11.11.20 г. до 19.11.20 г., включително общо активните случаи са 303.
Във военното формирование в града от последната седмица са установени седем служители с коронавирус, които са на домашно лечение. Там тенденцията е констатиране на 2 – 3 случая за седмица. В РУ – Асеновград обстановката е нормална, като за последните седем дни там няма заразени служители. Междувременно от там отчитат спад на сигналите за престъпления и нарушения на обществения ред напоследък. Един служител от Противопожарната служба в града е контактен на пациент с COVID_19. Направен му е тест, който е показал отрицателен резултат.
Заболеваемостта сред учениците е ниска, но има няколко учители, диагностицирани с COVID-19 и други, които са контактни. Преподаватели от Асеновград възнамеряват да изпратят писмо до министъра на образованието и до РУО- Пловдив, в което да призоват да се премине изцяло на онлайн обучение. Освен това учителите смятат, че трябва психолози да започнат да работят не само с учениците, но и с родителите и дори с преподавателите.