Любимата на поколения асеновградчани скулптура на гроздоберката от стария пазар намери своето ново място – фоайето на Градската библиотека

Известната на по-голяма част от асеновградчани скулптура на гроздоберачката („Гроздоберката“ е оригиналното име на скулптурата, каза синът на скулптора – Ламбриан Атанасов), която красеше дълги години чешмата на стария кооперативен пазар, отново се появи на бял свят. Прибрана по време на ремонтите дейности на новия пазар от администраторите, за да бъде предпазена от повреди или посегателства, днес тя намери своето ново място – фоайето на Градската библиотека „Паисий Хилендарски”.

Автор на творбата е известният асеновградски скулптор Коста Ламбрев, от ръцете на когото са излезли множество значими скулптури като например скулптурната композиция „Кочо“, която се намира в историческата църква „Св. Архангел Михаил“ в Перущица, паметникът на Ген. Дандевил в Асеновград,  паметникът „Рибарчето“ при езерото „Бъбрека“ в Цар-Симеоновата градина, известната на поколения асеновградчани творба „Мечка с топка“, скулптурата „Пеещо момче“. Негови са и красивите скулптури на моста на пазара, както и уникалните каменни вази на моста на х-л „Асеновец“ и още мн. други.

 

Емблематичната бронзова берачка на грозде е поставена върху чешмата на Кооперативния пазар в далечната 1965 г.. Години преди това е била в самия център на града, точно пред войнишкия паметник на площад Тракия, както е видно от снимката.

Днес, след 5 години престой в административната сграда на Общинския пазар в Асеновград, където бе прибрана и пазена от служителите, скулптурата на Коста Ламбрев може да бъде видяна във фоайето на Градска библиотека „Паисий Хилендарски“.