Машинни сондажи за изследване на почвата правят на свлачището под Асеновата крепост

„Това са т.нар. инженерно геоложки разработки, в случая машинни сондажи, с които се вземат почвени проби за изследване, за да се определят свойствата и характеристиките на почвата (обемно тегло, компресионни свойства, якост на срязване, които са необходими за изчисляването на устойчивостта на  откосите). Това обясни доц. д-р инж. Желю Желев, преподавател във Факултета по транспортно строителство, Катедра Геотехника в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Той е част от софийската фирма ЕКОГЕО `92 – ЕООД, наета да направи проучванията, а сондьорите са от старозагорска фирма, обясни още Желев.

Пробите ще дадат яснота по дейностите по предстоящото укрепване на свлачищния терен. Технологичното време, необходимо за обработката на пробите е седмица – две минимум, каза той.

Във връзка с предстоящото укрепване и инженерно геоложките  проучвания, днес и утре (13 и 14 януари) е въведена временна организация на движението по пътя Асеновград – село Лясково. Както вече ви съобщихме, стартират дейностите по възстановяване на свлачището под НПК Асенова крепост.

Ограничението е за времето от 08:00 ч. до 17:00 ч. Моторните превозни средства ще бъдат пропускани поетапно в рамките на деня. Призовават се водачите на автомобили да изчакват на място, като спазват указанията на „Пътна полиция”.