На 30 юли ще има улов на безстопанствени кучета в Асеновград, пари за приют – засега няма

Община Асеновград не престава да работи по проблема с безпризорните кучета, както и в новия програмен период очакваме да има възможност за кандидатстване по европейски проекти за да може да бъдат изградени приюти, коментира кметът д-р Емил Караиванов днес наболелия въпрос.

„Всички  знаем, че проблемът е навсякъде, в цялата страна. И в държавата се мисли за проблема и за последните няколко години имаше няколко предложения за промени в закона, част от които не бяха приети, друга част не се реализираха. Надяваме се след реализиране на такъв проект, дали с европейски средства, дали – държавно финансиране, дали с общински средства, тактв приют да бъде изграден и тук. Отново е на дневен ред изграждането му и Общината да има възможността да покани доброволци да се включат с това, което е възможно и което е законово допустимо, да помогнат в обгрижването на животните. Това ще бъде в голям плюс. На този етап, ние разполагаме с такъв приют в Пловдив и в Димитровград. Имаме сключен договор с пловдивския Зооветеринарен комплекс и ще ви припомня информация, която имаме към 22 юли, както и информация относно регистрираните домашни любимци в нашата Община и постъпилите средства от заплащането на таксите.

Регистрирани домашни любимци за 2018 г.: 105

Регистрирани домашни любимци за 2019 г.:  59

Платен данък „Домашен любимец“ за 2019 г.: 54 (с изключение на тези собственици, които са с ТЕЛК, кастрирани кучета и кучета-водачи на слепи).

Обработените безстопанствени кучета от Зооветеринарен контрол Пловдив до момента: 37 

Следващ улов: 30 юли, 2019 г. 

Общо проведени акции до момента: 10 

За 2019 г. заделените средства, с които разполага Общината за задължителните манипулации по улов, кастрация и ваксинация възлизат на 10 000 лв.. Като прихода от плащане на такса за притежание на куче до момента е в размер на 936 лв.. За 2018 г. постъпилите средства бяха 1728 лв.. Фактически ние дофинансираме тази дейност и ще продължаваме да го правим.

През юни месец, след актуализация на Инвестиционната програма за 2019 г. е заложено изграждане на кучешка площадка – зона за разхождане на кучета в Асеновград, в малкия парк. За нея са заделени 12 500 лв. средства от общинския бюджет за: оградна мрежа, два броя врати, две пейки, оборудване за кучета  с тунел, съоръжения за бягане, препятствия зиг-заг, кошчета за биологични отпадъци. Очаква се тя бъде възложена и изградена до средата на месец септември. Още нямаме офериране от фирма за изпълнението на кучешката площадка в малкия парк, нито сключен договор, но предполагаме, че ще се вместим в тази сума.

Зони за кучешки площадки – 2 бр., ще има и в кв. Запад.В очакване сме на гласуването в Народното събрание на промените в закона и ще актуализираме нашите Наредби съобразно него, каза още кметът. Ние като община ще изпълним това, което ние вменено, след като законът се приеме и променим и наредбите, ще поставим на обществено обсъждане актуализираните Наредби.

Към момента изграждане на приют за кучета в града няма как да стане, каза още Караиванов. Самото изграждане на приюта е като изграждане на една сграда със специализирани изисквания. Основният проблем е след това. Ако приютът е общински, той трябва да има цяло звено, което да го обслужва: ветеринарни техници, лекари, служители, които трябва да са на заплата към общинския бюджет, което значително ще увеличи разходите по поддържането на една такава структура. Не мога да кажа колко би струвал подобен приют в Асеновград, трябва да бъдат направени съответни разчети и ще се готвим в новия програмен период, да кандидатстваме.“

Като се приемат промените в закона, ще преценим как да разпределим отговорността относно контрола и санкционирането на неспазването на забраната за разхождане на кучета от специални породи без намордник и др., заедно с полицията, каза още кметът.

 

Е. Граматикова