На Богоявление бяха благословени бойните знамена на асеновградското военното формирование

На празничния 6 януари, Богоявление (Йордановден), по традиция се провежда тържествен водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. Традицията беше спазена и тази година и в Асеновград, където след Великия Богоявленски водосвет и спасяването на Кръста, на централния площад бяха благословени и бойните знамена на военното формирование 24 490. Едно от най-ранните исторически свидетелства за благославянето на бойните знамена и войската със светена вода е от втората половина на VII в. Тъй като в сражение бойните знамена ставали безмълвни свидетели на кръвопролитие и насилие,то на Богоявленския водосвет Църквата ги очиства, благославяйки ги с осветената вода и възвръща тяхната святост, която са получили при освещаването им, т.е. при връчването им на съответната войскова част.
Традицията у нас за освещаване на бойните знамена на Йордановден се заражда още през 917 г., когато, преди битката при Ахелой, водена от цар Симеон Велики, знамената били благословени с водата на река Янтра, където извършвали тогава Великия водосвет.
Поръсването с богоявленската вода на знамената на Българската армия е залог за неувяхващата слава на родното ни войнство, което и днес, както и в хилядолетното си минало, продължава да бъде надежден гарант за свободата, целостта и независимостта на България.
Празничният ден в Асеновград завърши с концерт на оркестър „Наздравица „.