Не минава ден без сигнал за запалени сухи треви в асеновградско

Горящи сухи треви, стърнища и нерегламентирани сметища – това са най-честите сигнали, които получават в асеновградската противопожарна служба през последните месеци. Близо 50 са случаите с пожари от подобно естество, на които пожарникарите от РС ПБЗН Асеновград са откликнали през август тази година. През септември те вече са почти 40. Всъщност не минава ден без да бъдат регистрирани такива пожари.
В същото време налагането на санкция за причиняване на пожар е изключително трудно и глобени, така да се каже, няма.
Все пак броят на пожарите по време на летния сезон тази година всъщност не се различава съществено в сравнение със същия период през последните години, уточни началникът на пожарната в Асеновград гл. инспектор Величко Бришимов. И разбира се за пореден път той апелира гражданите да бъдат внимателни и отговорни, да не палят суха растителност и да бъдат бдителни при паленето на огън за направата на зимнина.

А с наближаването на новата учебна година гл. инспектор Величко Бришимов уточни и че винаги се прави контролна проверка за приключили ремонти в училищата преди първия учебен ден и се осъществява контрол върху безопасността. Относно пожарната безопасност регулярно в училищата се провеждат разяснителни кампании, но най-вече се обучават така наречените Младежки противопожарни отряди. Те се сформират в самото училище, в тях влизат деца на възраст между 12 и 16 години, на които съответно се провеждат занятия, свързани с гасенето на пожари, пожарната безопасност и др.