Обвиненият за смъртта на моториста Ерол остава в ареста за постоянно, до започване на процеса

Апелативният съд в Пловдив не уважи искането на Димитър Иванов, обвинен в това, че е прегазил 37-годишния моторист от Асеновград Ерол Мехмед преди седмици, да излезе на свобода. Иванов бе депозирал молба за изменение на мярката му за неотклонение „задържане под стража” в по-лека. Според магистратите, обаче, са налице всички предпоставки за взимането на най-тежката мярка за неотклонение, а именно „задържане под стража”. Решението на Апелативния съд е окончателно, а Димитър Иванов ще остане в ареста до започване на процеса.

Според обвинението, на 10 август 2019 г. на пътя от Пловдив за Асеновград, в района на КЦМ, при управление на моторно превозно средство Димитър Ииванов е нарушил правилата за движение по пътищата, като по непредпазливост е причинил смъртта на мотоциклетист. Обвиняемият не е спрял, а е избягал и е управлявал микробус, без да има необходимата правоспособност. За престъпленията, в които е обвинен, най-тежкото наказание, предвидено в закона, е лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Апелативните магистрати прецениха, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Димитър е извършил това, в което е обвинен, на база свидетелски показания на очевидци, експертна медицинска справка и откритите следи по управлявания от него автомобил при извършения оглед, сочещи, че е прегазено човешко тяло. Относно липсата на свидетелство за правоуправление на обвиняемия съдът прие, че освен доказателствата, сочещи, че притежаваното от него не съответства на образците, издавани в република Турция в подкрепа на обоснованото предположение е и фактът, че обвиняемият Иванов е неграмотен, не може да чете и пише, освен това има проблеми със слуха, което е обективна пречка да се придобие по законен път шофьорска книжка в която и да е държава.

Припомняме, че 37-годишният Ерол загина при катастрофа на пътя Пловдив-Асеновград в района на КЦМ на 10 срещу 11 август. До фаталният край се е стигнало след като Ерол, карайки с висока скорост, вдигнал мотора на задна гума, но загубил равновесие и паднал. Тогава през него минал микробус. Според разследването зад волана му е бил 56- годишния Димитър. Той не е спрял след като е прегазил падналия моторист и продължил в посока Асеновград.