Окръжният съд в Пловдив ще разгледа утре искането за отстраняване на кмета Емил Караиванов и на главния архитект

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда искане за отстраняване от длъжност на кмета на община Асеновград Емил Караиванов и на главния архитект на община Асеновград Константин Атанасов, съобщава Радио “Фокус” – Пловдив. Делото ще се разгледа в Окръжен съд – Пловдив утре /31 май/ от 13:30 часа в зала №10.

Кметът Емил Караиванов е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Срещу него има повдигнато и обвинение за това, че е допуснал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата Метошка махала.
Срещу главния архитект Константин Атанасов са повдигнати три обвинения за извършени престъпления за това, че през месец ноември 2016 г. в Асеновград, в качеството си на длъжностно лице е поискал дар и е приел същия, който не му се следва, за да извърши действие по служба . да съгласува инвестиционен проект, като деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение и чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение. През месец октомври 2013 г. в Асеновград, в качеството си на длъжностно лице – главен архитект на община Асеновград, е поискал дар, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице. През месец март 2017 г. в Асеновград е допуснал осъществяване на противозаконна дейност – строителство, без изискуемото от Закона за културното наследство съгласуване на проектната документация за строителство в поземлен имот, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата “Метошка махала”.