Опасни ли са дъждоприемните шахти в Асеновград

Опасни ли са дъждоприемните шахти? Този въпрос на пръв поглед звучи нелогично. Все пак основната функция на шахтите е да отвеждат дъждовната вода и не би трябвало да пречат или да представляват риск за преминаващите през тях, било то автомобили или пешеходци. В Асеновград обаче могат да бъдат открити не малък брой дъждоприемни шахти, чиито капаци са в такова състояние, че крият реална опасност някой да се нарани, в случай, че не ги забележи
Такива шахти откриваме на улиците „Стара планина” и „Ал. Стамболийски”. Специално за тази, в близост до Монопола пък Никола Александров сподели с нас, че е в такова състояние от месеци, а в същото време трудно бива избегната или забелязана, заради големия брой неправилно паркирани автомобили в близост до нея
Ето защо Никола Александров ни увери, че е подавал сигнали, както до Общината, така и в полицията, относно паркирането, но това не довежда до решаване на проблема и МПС продължават да възпрепятстват безпроблемното преминаване през участъка.
Иначе важна функция на шахтите е и да улавят инертни отпадъци и да предпазват от запушване тръбите на отводнителната система. Когато обаче капаците им са в подобно състояние, едва ли могат да попречат дори на по-големи отпадъци да попаднат в тях.
От фирмата, отговаряща за поддръжката на дъждоприемните шахти – КМД, ни увериха, че извършват проверки и съответно почистват шахтите по график или на всеки 3 месеца. Когато пък има подаден сигнал, това се прави извънредно и в максимално кратък срок се извършва необходимият ремонт. Ние подадохме сигнал за въпросните шахти, което означава, че те следва да бъдат ремонтирани своевременно, преди да доведат до инцидент.

СПОДЕЛИ