Представиха книгата на Пламен Асенов „Великите европейци” в Асеновград

В Градската библиотека на Асеновград  беше представена книгата на Пламен Асенов „Великите европейци„. Премиерата се състоя по инициатива на НЧ ”Св.преп.П.Хилендарски”

 Пламен Асенов е пловдивски журналист с над 30-годишен професионален стаж.  „Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Целта на автора е да даде на българина необходимата информация за духовната същност на Европа.

Във „ Великите европейци” са включени 47 имена на видни европейски личности от Омир до наши дни- писатели, пътешественици, музиканти, учени, художници, духовници и пр. Това е първата част от замислените около 10 поредици на тази тематика от автора. Към всеки един европейски портрет има графична илюстрация,която пасва прекрасно на характера на текста. Илюстрациите са  дело на художника Александър Гьошев, който има родствена връзка с Асеновград по бащина линия.

Ценното в книгата е, че представените личности са от различни сфери на духовния живот. Книгата е приятна и увличаща, чете се на един дъх.

Авторът Пламен Асенов има издадени три книги за поезия, три театрални пиеси, един роман и няколко книги с разкази. Носител е на наградата “Пловдив” за журналистика през 2011 година.