Преразказ върху творбата „Богатствата на момъка“ на Георги Русафов писаха 7-класниците на изпита по БЕЛ днес

Преразказ върху творбата „Богатствата на момъка“ на Георги Русафов писаха учениците на изпита по Български език и литература от Националното външно оценяване след 7 клас. Рано сутринта в просветното ведомство беше изтеглен вариант 1 за днешния изпит.

Проверката на писмените работи ще става електронно след като бъдат сканирани, както е при Държавните зрелости изпити, затова седмокласниците трябваше да пишат с черен химикал. Бланката, върху която писаха учениците от тази година, е с индивидуален баркод.

Тестът с верните отговори ще бъде качен на сайта на образователното министерство след 16 ч.

5582 ученици от Пловдив и областта се явиха днес на изпита от Националното външно оценяванe. В Асеновградските  училища обстановката по време на изпита беше спокойна, а учениците, които излизаха от класните стаи бяха почти единодушни, че е било доста лесно и са се справили.

Преразказът е втората част от т.нар. малки матури, които са вход за гимназиите. Текстът трябваше да бъде разказан от името на момчето, според изискването.

Изпитите в седми клас са от две части, които ще се оценяват с обща оценка. По първата част от външното оценяване по български език и литература седмокласниците днес трябваше да отговарят на 25 тестови задачи за 60 минути.

Втората част от изпита беше за написването на преразказа с дидактическа задача и продължи 90 минути.

В първата част от изпита, на 25-ия въпрос трябваше да се напише теза върху думите на Бай Ганьо за Виена – “какво ще й гледам на Виената, град като град”.

От тази година вече е задължително ученикът да работи и по двете части в изпитния формат. Преди той можеше да се откаже от втория модул, който беше решаващ за приема в гимназиите, докато сега двете части формират обща оценка. Тя ще бъде вписана в специална графа в дипломата за основно образование, но няма да влияе върху годишния успех.

Резултатите от Националното външно оценяване ще излязат до 27 юни, а от 3 до 5 юли ще се подават документи за участие в класирането.

Вторият изпит след 7 клас е в сряда, 19 юни, по математика.

СПОДЕЛИ