„Приключенци” – новата детска секция към сдружение „Устремени” учи децата как да пазят природата и да й се наслаждават

Алпинизъм и спелеология, знания за защитени територии и опазване на природата – това са само част от областите, в които ще придобият умения участниците в новоучредената детска секция „Приключенци“ към сдружение „Устремени“. Поне това обещава ръководителят на секцията Крум Сираков. Той заяви, че освен всичко друго децата ще се учат на човечност, без развяване на знамена, парадиране и помпозност.

Във връзка с целите на създадената секция, „Устремени“ организират кръжок „Предизвикателство с приятели“. В продължение на 11 непоредни дни , в рамките на 100 астрономически часа, ще бъдат преподадени и усвоени най-различни знания и умения, посочват от Сдружението. Първото занимание на кръжока се очаква да бъде през средата на месец февруари, а последното – през май. Максималният брой деца е 8, на възраст между 10 и 14 години. Ето и цялата програма на кръжока:

– 1. Запознаване /с децата и с родителите/. Мотивация /защо сме тук и какво ще правим/. Законодателна рамка. Застраховки. Снимки/филмчета. Въпроси и оттговори.
– 2. Безопасност /първа помощ, контролно време, важни телефони/. Особености на зимните и летните преходи и мероприятия. Планиране Правила за безопасно пребиваване в планината.
– 3. Защитени територии. Причини и нива на защита. Защитени територии около Асеновград. Биоразнообразие – гост лектор. Филм и презентация за прилепи. Изработване на къщички за прилепи.
– 4. Разходка до св. Димитър. Лекция за карст и карстообразуване /скалната ниша/. Общо запознаване с екипировката на място. Безопасност при движение в карстови райони.
– 5. История на алпинизма и пещерното дело. История, археология, наука. Подробно запознаване с екипировката. Екипировка за туризъм, алпинизъм, спелеология. Възли.
– 6. ДВУДНЕВНО ЗАНИМАНИЕ!!! Излет х. Академик. Тролей. Прожектиране на филми вечерта. Спускане до дерето и слизане пеша до Храбрино.
– 7. ДВУДНЕВНО ЗАНИМАНИЕ!!! Практика – бивакуване на открито, възли и лично оборудване. Място – Добростан, с поход в неделя до Бачковския манастир. Спускане по обезопасена с въже пътека.
– 8. Проникване в хоризонтална неблагоустроена пещера.
– 9. Официално закриване, сред природата. Въжени забавления, състезания, награди.

СПОДЕЛИ